Mi az a hidroponika?
Mit is jelent a hidroponika?
Ez a kifejezés két görög szóból áll össze, a "hydro" (víz) és a "ponos" (munka). Ez a termesztési forma olyan módszer, ahol a tápanyagoldat közvetlenül táplálja a növényeket. A hagyományos növénytermesztésben a baktériumok és penészgombák az organikus anyagot bontják le, és ezzel szabadítják fel a növények által a talajban lévő vízből felszívott ásványi ionokat. A növények mindenesetre elsődleges táplálékként csak az ásványi ionokat fogyasztják, nem pedig bonyolult szerves molekulákat, mint az emberek. Tehát a hidroponika nem valamilyen alapvetően különböző vagy természetellenes termesztési módszer. Az összes növény, függetlenül attól, hogy szerves alapanyagban vagy 100% ásványi hidroponikus rendszerben növekszik-e substrát nélkül, végül az ivóvízből származó ásványi anyagokból nyerik táplálékukat. Mi a különbség? A hidroponikában a víz állandó keringése, tehát az egyetlen jelentős veszteség a növények által felhasznált víz és a tápanyag oldat rendszeres cseréje.
Paradox módon nem a víz a siker kulcsa
Bár a legtöbb hidroponikus rendszerben a gyökerek állandó nedvességet kapnak, nem a víz, hanem az oxigén a sikeres hidroponia kulcsa. Talán tudja, hogy a szobanövények gondozása során az egyik leggyakoribb probléma a túlzott öntözés. A vízzel telített talaj ugyanis megakadályozza a növényeknek a gyökerekhez való levegőhoz való hozzáférését, amire az oxigén szükséges. A hidroponikus rendszerek ezért elsősorban az oxigenizálásra összpontosítanak. A hidroponia magas hozamot eredményez, elsősorban az oxigénnel dúsított oldattal és az optimális tápanyagokkal. Ha megszokta a talajban való termesztést, akkor a hidroponikus rendszerek mindegyike jelentős terméshozamot kínálhat Önnek a megfelelő használat mellett, anélkül, hogy a minőség csökkenne.
Hogyan lehet sikeres a hidroponika?
- Mindent az környezetről szól. A nagy hőmérséklet, hideg vagy túl erős vagy gyenge légmozgás tönkreteheti termését. Kérjen tanácsot azoktól az eladóktól és termelőktől, akik segítenek a rendszert a helyi körülményekhez igazítani.
- Tudja meg a vízét. Szükséges mind kemény, mind puha víz esetén megfelelő tápanyag verziókat használni. Az univerzális táplálkozás nem jó választás. A puha vízhez kevés kalciumot tartalmaz, míg a kemény vízhez sok kalciumot tartalmaz.
- Megfelelő mérőeszközökre van szükség. A tápanyagoldat minőségének kulcsfontosságú értékei a pH és az EC. A pH azt mutatja, mennyire savas vagy lúgos a tápanyagoldat, az EC (elektromos vezetőképesség) általános mutatót nyújt arról, hogy mennyi tápanyagot tartalmaz a oldat.
- Nincs ideális pH-érték. Minden növény más értéket részesít előnyben, és minden értéknél a minerális anyagok felszívódása jobb vagy rosszabb. Javasoljuk, hogy tartsa magát az általános pH-skála alacsonyabb értékeihez, pH 5,5–6,2 között. A pH- és EC-értékeket naponta javasoljuk ellenőrizni. A kisebb ingadozások rendben vannak, a nagyobb vagy hirtelen változások nem.
- Ami az EC-értéket illeti, kevesebb ebben az esetben többet jelent. Az EC-érték folyamatos emelése nem fogja növelni termését, és ráadásul stresszt okozhat növényeinek. Ha kísérletezni szeretne, javasoljuk, hogy nagyon lassan haladjon. Ha növényein stresszjeleket kezdenek észlelni, csökkentse az EC-értéket.